Scurt istoric

S.C. ProdLacta S.A., născută din dragoste pentru prelucrarea laptelui, a parcurs de-a lungul timpului un drum lung și plin de provocări, care a creat o istorie frumoasă care ne învață să iubim tradiția.

Totul a început în anul 1900 când întreprinzătorul danez Alfred Jensen, stabilit în Brasov a pus bazele primei fabrici de prelucrare a laptelui din Tarile Romane, unde se prelucra industrial laptele in branzeturi, unt si lapte proaspat, sub numele „Jensenischen Molkerei” intr-un imobil din strada De Mijloc nr. 33 din Brasov, imobil care exista si astazi.

   Dr. Erich Jekelius, în lucrarea sa „Adevărata istorie a Țării Bârsei”, volumul 5, editată în 1923, descrie cum s-a înființat întreprinderea.

   Erich Jekelius (1889-1970) a fost un eminent geolog, paleontolog, filantrop și genealogist, născut la Satulung (Langenau), astăzi Săcele.

   Numeroși cronicari din acele vremuri menționează în lucrările elaborate problemele organizatorice de care s-a lovit Alfred Jensen, în acele timpuri, pentru a reuși să-și împlinească visul.

   La numai 2 ani de la înființare, cooperativa Jensenischen Molkerei, începe să aibă dificultăți financiare, fiind preluată cu toate activele și pasivele de către Cooperativa de lăptărie în anul 1902, sub denumirea de „Molkerei Genosenschaft„. Cooperativa de lăptărie a fost înființată în anul 1901 pe 2 august.

   În anul 1926, clădirea mare a cooperativei de lăptărie este vândută firmei Stollwerck, iar cu venitul realizat se construiește o fabrică nouă şi modernă, dotată cu tot ceea ce putea pune la dispoziție tehnica timpului şi unde începe să se producă o gamă variată de produse proaspete de cea mai bună calitate. În anul 1931, firma se înregistrează la Registrul Comerţului sub denumirea de Cooperativa de lăptărie
   După naționalizarea din 1948, cooperativa a trecut succesiv în cadrul unor organizații specializate ale Uniunii Regionale a Cooperativelor de Consum, iar in 1955 se înființează Întreprinderea pentru Colectarea și Industrializarea Laptelui – I.C.I.L. Brașov, prin preluarea clădirilor și mijloacelor de productie a secţiilor  din Braşov, Tg. Secuiesc, Sfântu Gheorghe şi Rupea.

   În anul 1962 a fost dată în funcțiune o nouă fabrică de produse lactate în Brașov, str. Atanasiu, nr. 2, astăzi strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 5, unde se află  sediul  nostru.

   În anul 1964 a fost pusă în funcțiune fabrica  de la Homorod, specializată  pe brânzeturi fermentate și fabrica de la Moeciu, specializată  pe fabricarea de brânzeturi superioare – stație pilot a Ministerului Industriei Alimentare pentru produse speciale: Schweitzer, Olanda, Trapist, Alpina, Italiana, Bran, Râşnov etc.

   În anul 1981 intră în funcțiune o fabrică de producție în municipiul Făgăraș, specializată pentru producția de telemea.

   În anul 1982 intră în funcțiune o secție de producție în municipiul Brașov, lângă vechea fabrică de pe str. Ecaterina Teodoroiu nr. 5, specializată în producția de lapte de consum, produse proaspete şi unt, unitatea veche fiind desființată. Cele două secții de producție au fost dotate cu cele mai performante utilaje existente în acea perioadă. Pe lângă secția nouă din Brasov se construiesc depozite de frig pentru produse proaspete, brânzeturi și înghețată. De asemenea, s-a modernizat secția de înghețată.

Întreprinderea trece printr-o perioadă de tranziție, iar în anul 1990 I.C.I.L. Braşov devine societate comercială pe acțiuni, înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de S.C. ProdLacta S.A. În urma încheierii procesului de privatizare la data de 23.04.1997, S.C.   ProdLacta S.A., a devenit societate cu capital integral privat.

Performanțele fabricii ProdLacta au situat-o în perioada 1991-2000 în topul județean al firmelor din industria laptelui și în topul național al firmelor private în domeniul „Fabricarea produselor lactate”.
 În perioada 2007-2009, s-a derulat un program de modernizare al fabricii de pe str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 5 prin fonduri Sapard. După această modernizare fabrica a obținut autorizație sanitar-veterinară pentru export. Toate secțiile de  fabricare a produselor au fost modernizate cu echipamente moderne, conform cerințelor Uniunii Europene.

În 2012, în urma procedurii de insolvență, S.C.  ProdLacta S.A. a fost preluată de JLC. Fabrica a ieșit din reorganizare în februarie 2013 și funcționează în prezent  cu dorința  de a face față provocărilor unei pieței dinamice și impunerii standardului în domeniul procesării laptelui. 

   La ProdLacta suntem într-o continua dezvoltare a îmbunătățirii produselor și ne dorim să producem o gamă largă de produse de calitate înaltă, alături de furnizorii noștri responsabili și profesioniști în ceea ce fac.

   Deoarece ne dorim să devenim un simbol al calității, urmăm toate standardele de selecție a materiei prime, a fluxului tehnologic, respectând principiile de igienă și siguranță.

   Dacă 118 ani înseamnă mai mult decât o viață de om, gânditi-vă câți oameni și-au lăsat amprenta muncii în ceea ce au făcut din dragoste pentru muncă, tradiție  și renume.

   Așa cum cei din trecut au luptat și sperat ca firma să  dăinuiască peste vecie, la fel și noi năzuim să credem în crearea unui brand care să facă față cu brio oricăror încercări care vor exista în viitor.